Zes miljoen voor renovatie gasklokhouders

In 2013 schreef Stad Gent de prijsvraag ‘Paviljoen 13’ uit voor vernieuwende idee├źn. Dit naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Gentse wereldtentoonstelling in 1913. Veel van de toenmalige paviljoenen zijn inmiddels verdwenen.

Architectenbureau CRU uit de Schommelstraat kwam met een idee voor de twee gasklokhouders op de Tondeliersite. Ze maakten een ontwerp om er glazen kassen van te maken, waarin de wijkbewoners konden tuinieren. Het ontwerp was energie neutraal en de constructie werd opgetrokken uit bamboe. Bamboe is sterk en gemakkelijk te verwerken. CRU stelde dan ook voor dat de wijkbewoners de kans kregen om zelf mee te bouwen.

Het voorstel was niet het winnende ontwerp, maar werd door Stad Gent serieus in overweging genomen. Het idee blijkt uiteindelijk volledig afgevoerd te zijn. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe bestemming.

Een van de gasklokhouders wordt volledig in zijn originele staat hersteld. De tweede wordt een integraal onderdeel van het park. De kuip wordt met aarde gevuld en de hellingen opnieuw aangelegd. De bovenste rand van de bakstenen kuip wordt een zitbank en de heuvel wordt ingezaaid met gras. Het waterslot in de kuip, dat normaal onzichtbaar is, wordt blootgelegd. De stad ziet het als een hotspot voor zomerse picknicks en kleine buurtevenementen.

Bron: De Gentenaar