LEZ is more

Op 22 april publiceerde ‘Vrienden van Rabot…’ een artikel over de LEZ-zone en de voorwaarden voor autobezitters in onze wijk. Ook voor niet-autobezitters gaat er iets veranderen en daar zal niet iedereen blij mee zijn.

In principe omvat de Gentse LEZ-zone het gehele gebied dat binnen de R40 ligt. Er zijn twee uitzonderingen. Voertuigen die de euronorm niet halen mogen aan de Zuid rechtstreeks de parking inrijden. Dezelfde voertuigen mogen via de Blaisantvest, Opgeëistenlaan, Begijnhoflaan en de Nieuwe Wandeling van de ene kant van de R40 naar de andere kant van de R40 rijden. De bedoeling daarvan is de drukke R40 enigszins te ontlasten.Het gevolg hiervan is onherroepelijk een toename van de toch al drukke doorgangsroute met vervuilende voertuigen. De witte lakens van de Begijnhoflaan zullen nog sneller zwart worden dan voorheen. De Opgeëistenlaan en de Nieuwe Wandeling bestaan elk aan één zijde uit park. De Blaisantvest en de Begijnhoflaan hebben dit geluk niet.

Ook de klanten van BNP Parisbas Fortis, die niet zijn overgestapt naar een andere bank, na de verhuis van de Wondelgemstraat en niet aan thuis bankieren doen, zullen op weg naar de Kolveniersgang 2 méér extra vervuilde lucht inademen. Wat te denken van de mensen die bij mooi weer, graag op het terrasje zitten bij café Rabot of de kinderen die spelen in het Rabotpark? En afhankelijk van de wind natuurlijk iedereen, want zoals een journalist in De Gentenaar al schreef, vervuilde lucht houd je niet tegen.

Gent LEZ-zone | 1 januari 2020