De ”1st Polish Armoured Division”

Dit weekend is het precies 75 jaar geleden dat Gent bevrijd werd. Op meerdere plaatsen in de stad wordt dit herdacht. In de Gebroeders De Smetstraat hangt een interessante gedenkplaat. De volledige tekst onder de gedenkplaat luidt:

De ” 1st Polish Armoured Division” bevrijdt de Rabotwijk 8 september 1944.

In de kijker: Richard Luczak

Richard Luczak. In 1920 geboren in Warschau meldt zich aan als vrijwilliger in het Poolse Leger op 5 september 1939. Na een gevangenschap door de Sovjets slaagt hij erin om Engeland te bereiken. Hij maakt daarbij een reis van de Noordpoolcirkel via Kaapstad naar Schotland. Daar sluit hij aan bij de Poolse pantserdivisie. Hij maakt deel uit van het verkenningsbataljon van deze divisie.

Op 31 juli 1944 landt hij in Normandiƫ, waar de divisie een cruciale rol speelt bij de omsingeling van de Duitse troepen in Falaise. De divisie verliest daarbij 900 van de 16.000. Van zijn sectie sneuvelen vier jonge Polen. Op 8 september 1944 rijdt hij Gent binnen via de Bevrijdingslaan (Brugse Poort).

Aan de dokken krijgt hij van een gelukkige Gentenaar jenever aangeboden. De Gentenaar wordt een schoonzoon rijker. In 1947 wordt de divisie ontbonden. Richard is ondertussen onderluitenant. Hij werkt in de textielfabriek UCO als chef meestergast vanaf 1947 tot aan zijn pensionering in 1979. In 1955 vestigt hij zich in de Rabotwijk.

Bron: KAHO Sint-Lieven Hogeschool | Gebroeders De Smetstraat