Citree

In het Rabotpark staat sinds kort, ter hoogte van het laatste huis van de Filips Van Cleeflaan, een boom met een ‘enkelbandje’ rond zijn stam.

UGent is een nieuw onderzoeksproject gestart. UGent wil daarvoor de hulp van de burgers inschakelen. Zo’n veertigtal bomen kregen een band rond de stam gespannen waar de diameter van de stam opgemeten kan worden. Naast de band hangt ook een QR-code die burgers met hun smartphone kunnen scannen. Als je dat doet, kom je op de website van het project terecht, en kan je de diameter van de betreffende boom ingeven. Alle cijfers worden bewaard in een database.

Het onderzoek gaat verder dan alleen het meten van de diameter van de bomen. Er zit meer achter, zegt professor Kathy Steppe van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen: ‘De groei van een boom geeft aan hoe gezond die is’. En op basis van die gegevens kunnen we berekenen hoeveel CO2 ze opnemen en wat hun koelend vermogen is. Daarmee willen ze ook de burger een instrument geven om de gevolgen van klimaatopwarming zelf op te volgen.

Gent is de eerste Belgische stad waar dit project wordt opgestart. Enkel in Oostenrijk kan je bomen helpen meten. Maar het is de bedoeling er op termijn in Vlaanderen meer te hebben. Het zou ook fijn zijn om te zien dat ook scholen deelnemen aan het onderzoek voegt professor Steppe nog toe.

De boom in het Rabotpark heeft als nummer 37. Het is een Black locust (Robina pseudoacacia) en momenteel 14,5m hoog.