Zywiec

De Velomaker in de Wondelgemstraat is al een tijdje een Poolse supermarkt geworden. Als je er voor de eerste keer onvoorbereid binnengaat, loop je waarschijnlijk wat verweesd rond. Nagenoeg alle producten komen uit Polen en op lang niet alle staat een Nederlandse of Engelse vertaling.

Vorige week heb ik er een tweede bezoekje gebracht, vergezeld door een vriendin met Poolse ‘roots’. Dat bracht uitkomst. We hebben in de hele winkel gespeurd naar typisch Pools bier, kaas, honing, mosterd, siropen, vleeswaren en wodka.

Bier

Polen is de derde grootste producent van bier binnen Europa. Ze moet enkel Groot-Britannië en Duitsland voor laten gaan. Net zoals België kent het land een paar grote commeriële brouwerijen en is er een revival van kleine artisanale. Zywiec behoort tot de eerste groep. Het bedrijf werd in 1856 opgericht in Zywiec een stadje in het bergachtige Silezië, nabij Krakov (Zuid Polen).

Krakov behoorde toen tot het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De brouwerij was eigendom van de familie Habsburg. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf door de Poolse communistische regering geconfisqueerd. In het begin van de jaren negentig startten de nakomelingen van de Habsburgers een rechtszaak. Ze maakten bezwaar tegen het gebruik van hun familienaam, en het familiewapen voor marketingdoeleinden. In 2005 wordt de zaak buitengerechtelijk beslecht.

Zywiec produceert verschillende soorten bier, onder andere ‘Beer’, een licht lager bier. Het logo wordt gevormd door een man en een vrouw, die in traditionele klederdracht de Krakowiak dansen. Op sommige logo’s staan naaldbomen afgebeeld, die verwijzen naar de bergachtige streek waarin het bier gebrouwen wordt en het frisse bergwater.

61 % van de aandelen van Zywiec is in handen van het Nederlandse Heineken. Zywiec produceert ongeveer 5 miljoen hectoliter per jaar. Het wordt verkocht in flessen en blikjes.

Odra Supermarkt | Wondelgemstraat 207| Zywiec | 500 ml | 1,09 €