Wu-fen (vijf-kruidenpoeder)

De wok keuken is een uitkomst voor mensen met een drukke agenda die toch vers gekookte maaltijden willen eten. Veel ingrediënten worden in fijne reepjes of blokjes gesneden. Dit neemt nogal wat tijd in beslag maar kan ruim van tevoren worden gedaan. Het kan zelfs een familiebezigheid worden. In het weekend gezellig rond de tafel worteltjes, prei, uien, gember, knoflook… klein snijden. Op de dag zelf is de maaltijd snel op tafel.

In veel Chinese kookboeken wordt ‘Wu-Fen’ gebruikt, ook bekend als vijfkruidenpoeder. Dit kruidenpoeder wordt vaak verward met Chinakruid. Volgens Wikipedia bestaat het uit kaneel (eigenlijk kassia), steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Wu-fen staat voor de vijf basissmaken, zoet, zout, bitter, zuur en umami (hartig). De laatste smaak is er bijgekomen na een ontdekking van een Japanse professor. De smaak is in onze Westerse taal niet te omschrijven en daarom wordt nog steeds het Japanse woord umami gebruikt.

Op de verpakking van Natco staat vermeld: venkel, kaneel, gember, zwarte peper en kruidnagel. Steranijs en szechuanpeper zijn vervangen door gember en zwarte peper. Szechuanpeper is geen echte peper. Het behoort tot de familie van citrusvruchten en heeft een licht tintelende zure smaak.

Het is goed mogelijk om Wu-fen zelf te mengen en naar believen kruiden toe te voegen of weg te laten.

African & Asian Food | Wondelgemstraat 48 | Chinese Five Spice | Natco | 100g | 1,20 €