Weggeefkast in Bazaar Rabot

We zijn van een weggooi naar een weggeefmaatschappij geëvolueerd. Op veel plaatsen in Rabot staan tegenwoordig weggeefkasten. Wat voor de een oude rommel is, is voor de ander soms een vondst die zijn dag goed maakt.

Boeken waarvan de kaft met de hand ontworpen wordt zijn nu zeldzaam. Tot ongeveer twintig jaar geleden konden kenners ontwerpers moeiteloos herkennen aan hun individuele stijl. De van oorsprong Duitse Helmut Salden en de Engelsman Michael Harvey hebben honderden boekontwerpen gemaakt. Ook de van oorsprong Engelse uitgeverij Penguin beschikte over een eigen ontwerpafdeling. Zoals alles wat schaars is worden deze boeken verzamelobjecten.

Pietje Bell, of de lotgevallen van een ondeugende jongen, is een kinderboek uit 1914 van de Rotterdamse schrijver Chr. Van Abkoude.

Het boek werd onder lezers uitermate populair, maar is vanwege het ontbreken van de destijds gewenste moraal, waarbij kinderen ontzag dienden te tonen voor volwassenen, door opvoedkundigen langdurig streng bekritiseerd. Het was in het begin van de twintigste eeuw het eerste Nederlandse jeugdboek dat geheel vanuit het perspectief van het kind werd verteld. Het boek kan derhalve worden gezien als pionierswerk

In de weggeefkast in Bazaar Rabot vond ik een exemplaar van ‘De Vlegeljaren van Pietje Bell’ , het tweede boek uit de Pietje Bell reeks, uit 1920. Het betreft een stukgelezen eerste druk, uiteraard in oude spelling én met naamvallen Over een paar weken is het 100 jaar oud.

Het is oorspronkelijk verkocht bij H. Van Tussenbroek | Boek & Kunsthandel in Amsterdam en via een eigenaar in Wilrijck (met ck) in Rabot beland.

De Vlegeljaren van Pietje Bell | Chr. Van Abkoude | geïllustreerd door Jan Rinkman | Uitgeverij Gebr. Kluitman | Alkmaar | 1920 | 208 pagina’s