vzw Jong |Gebiedsteam Rabot-Blaisantvest

vzw Jong werkt met Vlaamse jongeren tot ongeveer 22 jaar.

Het markante gele gebouwtje is afgebroken en op 23 februari 2017 vond de eerste steenlegging plaats voor een nieuw jeugdlokaal. Een multifunctioneel gebouw met meerdere zalen, een keuken en kantoorruimte. Voor een jongerencentrum vind ik de lichtgrijze gladde gevel een beetje saai. Van mij had het wel iets opvallender gemogen.

vzw Jong Gen telt zeven gebiedsteams. Het gebiedsteam voor Rabot-Blaisantvest bestaat uit twee delen: het jeugdwerk en speel-o-theek Pipo. Rik De Munnynck is overkoepelend gebiedscoördinator. Martine Van Limbergen en Nuriye Dogan werken bij speel-o-theek Pipo in de Jozef II-straat. Het jeugdwerk is verdeeld over drie leeftijdsgroepen. Sevinç Gözel werkt voor El Paso dat zich richt op kinderen tussen 6 en 12 jaar. Waar de Spaanse naam El Paso vandaan komt is mij onbekend. Het enige verband dat ik kan vinden is op Googlemaps, daar staat het parkje aangeduid als het El Pasoparkje.

Carla Raes neemt de middengroep voor haar rekening en Fien Vandendriessche de middengroep én de oudsten. Ze organiseren uitstappen, knutseluurtjes, instuifmomenten, spelnamiddagen… In samenwerking met Kopergietery Rabot wordt er ook aan theater gedaan. In totaal telt het gebiedsteam Rabot-Blaisantvest vijf medewerkers, van wie twee vloeiend Turks spreken, waardoor er gemakkelijk contact gelegd kan worden met ouders.

Terwijl de kinderen spelen hebben de moeders gelegenheid om met elkaar te babbelen. Dit leidt soms tot interessante initiatieven. Martine van speel-o-theek Pipo merkte op dat het onderwerp stress veel besproken werd. Daarop nodigde zij een psycholoog uit voor een tweetalige infosessie voor vrouwen. Zeker 20 vrouwen namen deel.

Carla knoopte dan weer contacten aan met Hogeschool Odisee en Brede School. Dit leidde naar een project rond voeding. Wat staat er op een etiket en wat betekent het allemaal? Ingewikkelde materie, die ze door middel van spel en boekjes, aan de kinderen en hun ouders, probeert uit te leggen.

Ook met kinderdagverblijf Tierlantuin en de verplaatste stadsboerderij De Site wordt samengewerkt. ‘Soep op de stoep’ is een vaste waarde geworden.

vzw Jong | El Paso | Gebroeders de Smetstraat 108 | T 09 / 224 35 77 | rabot@vzwjong.be