Voorloper van de sticker

In weggeefwinkels, op rommelmarkten en kringloopwinkels vind je nog wel eens  spulletjes, die je totaal niet nodig hebt en tóch niet kunt laten liggen. In het tot festivalcafé van Kamernest omgebouwde buurtcentrum in de Jozef II-straat, deed ik zo’n vondst. Bij de ingang was een weggeefwinkel geïnstalleerd, waar ik een boekje met afdrukplaatjes (décalcomanies) van Kuifjes boek ‘Raket naar de maan’ zag liggen. Kinderen van nu kennen Kuifje misschien amper, maar in mijn jeugd stond een album van Kuifjes steevast op het verlanglijstje voor Sinterklaas.

De afdrukplaatjes zijn de voorloper van de huidige stickers. De toepassing was een stuk ingewikkelder dan nu. In een beetje krom Nederlands volgt hier de handleiding.

GEBRUIKSWIJZE | Opgepast!

Ik ben een tekenafdruk “DAR” vervaardigd met de schoonste kleuren en de beste plastieke vernissen.

Om mij goed toe te passen moet je mij één minuut in ‘t water laten wijken, vervolgens uithalen en één minuut laten rusten: het overblijvende water afschudden en mij van het papier op het voorwerp schuiven. Mij op de goede plaats zetten, en de luchtblaasjes verwijderen, vertrekkende van het midden naar de zijkanten.

Ik moet 24 uren rustig drogen.

N.-B. – Dank zij mijn mooie kleuren, zal ik alle voorwerpen in papier, hout, metaal en glas prachtig versieren.

vr 23 september | Weggeefwinkel | Kamernest | Jozef II-straat 104 – 106