Ultrafijnstofkanon

Toen ik de voorwaarden voor de LEZ zone in Gent bestudeerde, viel mijn mond open van verbazing dat deze nieuwe maatregel niet geldt voor brommertjes en motoren. Blijkbaar ben ik niet de enige. Journalist Jean-Paul Mulders wijdde er in Zeno De Morgen een column aan. Omdat hij dit zo mooi verwoordt volgen hier enkele passages.

Ooit bezat ik een brommertje, toen de dieren nog spraken en het verpesten van lucht een algemeen aanvaard tijdverdrijf was. Mijn lief, Angeline verplaatste zich met een Honda Camino. Het waren mooie dagen. De tijden zijn veranderd, zoals ook het wegverkeer. We zijn ons bewust geworden van de luchtvervuiling en van de klimaatopwarming. Begin volgend jaar wordt er in mijn straat zelfs een Low Emission Zone (LEZ) ingevoerd. Tot mijn verbazing, zo leren mij de kleine lettertjes, zal die niet van toepassing zijn op bromfietsen. Ik ruik die nochtans vaak als ze door de straat snerpen – temeer als ze worden gevoed door het mengsel van olie en benzine dat tweetakt genoemd wordt.

Iedereen die daar weleens achter rijdt of wandelt, weet dat één vehikel van dat type een straat minutenlang naar adem kan doen happen. Maar dat mag dus in de zone met zogezegd een lage uitstoot. Brommers en motorfietsen glippen door de mazen van elke controle.

Meten is weten en dat is precies wat VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) gedaan heeft. De resultaten waren vernietigend voor brommers. Ze blijken meer fijnstof uit te stoten dan een uit de kluiten gewassen vrachtwagen. Een onderzoeker noemde ze ‘ultrafijnstofkanonnen’.

‘De echte vervuiler rijdt op het fietspad’ schreef de Volkskrant. Of ze nu pizza vervoeren of ribben, brommertjes behoren tot de grootste plaag in de stedelijke jungle.

Wat is de toegevoegde waarde van een vervoermiddel dat decibels uitbraakt, vervuilt als geen ander en door milieuvriendelijker alternatieven allang links en rechts ingehaald is? Wat mij betreft mag de stinkende (tweetakt)brommer uit het straatbeeld verdwijnen. Liever vandaag dan morgen.

Jean-Pierre Mulders | Schaal van Mulders | Zeno De Morgen

Wij hebben er nog een staan. Op een dag vond onze buurman een Terrot uit 1953 bij het grof vuil in Zwitserland. Jarenlang tuften we ermee naar het dorp om kleine boodschappen te halen, totdat er geen loodhoudende benzine meer verkocht werd.

Jean-Paul Mulders | Schaal van Mulders | Zeno De Morgen