Tine Van Lent

Tine is afkomstig uit Bornem en geeft les aan kinderen in de Tekenschool van Temse en Puurs. Daarnaast begeleidt ze creatieve workshops, speelt ze kleutertheater en doet allerlei animaties. Buurtbewoners hebben haar naast de AKK-dag in Toreke, aan het werk kunnen zien, tijdens het Blaisantvestival in het Rabotpark. Samen met de kinderen, maakte ze uit lege wijndozen grappige hoedjes en toverden ze PMD om in leuke poppen. Tine werkt veel en graag met recup-materiaal: fietsbanden, plastic flessen, papieren boodschappentassen, kapot gewaaide paraplu’s, boeken…

Tine Van Lent en ik hebben elkaar bij toeval leren kennen, hoewel we via de achtertuin buren van elkaar zijn. Bewijs dat niet alle buren ruzie hebben over overhangende takken en blaadjes die in de verkeerde tuin dwarrelen.

Toen ik enkele jaren geleden de ‘Alternatieve Kinder Kunstendag’ (AKK) organiseerde, vroeg ik aan Tine van Kopergietery of zij namen kende van mensen die ik uit kon nodigen. Tine kwam met een uitstekend voorstel: ‘de Compagnie Alles loopt op rolletjes’, maar dit gezelschap is zó professioneel bezig, dat ze niet in te passen was in mijn budget. Kort daarop ontving ik spontaan een mailtje van Tine met de boodschap: ‘Ik heb gehoord dat je nog mensen zoekt. Ik zou graag meedoen en bovendien woon ik in het Rabot’.

We hebben een afspraak gemaakt bij mij thuis waar ik een beetje uitgelegd heb wat de gedachte achter de AKK was.

De jaarlijkse Kinderkunstendag is een uitstekend initiatief, maar doordat de minister van cultuur er geen budget aan gekoppeld heeft, blijft het initiatief voornamelijk voorbehouden aan blanke kindjes van tweeverdieners. Een groepje buurtbewoners wilde hier verandering in brengen. Tine kon zich volledig in onze opzet en condities vinden.

Ze bood spontaan aan om het affiche te ontwerpen en dat is ook gebeurd. Er werden honderd exemplaren van gefotokopieerd en in de hele wijk verspreid. Het logo AKK werd door meester Ole en zijn collega’s van school Het Kompas op ruim 100 buttons afgedrukt, en die duiken nog regelmatig op bij Annemie in de weggeefwinkel op de Site.