Veel voedingsmiddelen in de Europese Unie zijn voorzien van de codes TGT: Te gebruiken tot of THT: Ten minste houdbaar tot. Een letter verschil op de verpakking, maar een duidelijk verschil in betekenis. TGT gaat over minimale houdbaarheid en THT over uiterste consumptiedatum.
De Europese Unie verplicht de vermelding TGT voor voedingsmiddelen die zeer bederfelijk zijn zoals vers vlees, vis, slaatjes… Deze producten kunnen al kort na de uiterste consumptiedatum een onmiddellijk gevaar opleveren voor iemands gezondheid. Let er daarom in de winkel goed op dat u enkel producten koopt die u kan opmaken vooraleer de datum verstrijkt.
Minder bederfelijke producten zoals graanproducten, conserven, diepgevroren producten, thee, koffie, gedroogde kruiden… moeten van de Europese Unie een datum van minimale houdbaarheid THT hebben. Wie dit soort producten consumeert na de vermelde houdbaarheidsdatum loopt in principe geen gezondheidsrisico, op voorwaarde dat het product goed bewaard is en de verpakking niet beschadigd. Wel kan het gebeuren dat deze producten na de vermelde datum wat van hun smaak, geur of textuur verliezen.
Bij de uitgang van Delhaize staat een winkelwagentje met gratis producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Let daarbij goed op of het een TGT of THT product betreft. Om de twee uit elkaar te houden heb ik een ezelsbruggetje bedacht. De G van ‘Te gebruiken tot’ lees ik als ‘gevaarlijk te gebruiken na’.
Delhaize | Wondelgemstraat 91
Bron: OVAM Vlaanderen