Sultan Künefetyp

Kunefe (Turkse spelling künefe, spreek uit: ‘kuu-neh-feh’ is een Turks dessert bestaande uit knapperig gebakken, boterig sliertjesdeeg (kadayif), gevuld met kaas en overgoten met zoete siroop.

Om het bijzondere kadayif te maken, wordt het door een soort zeef gedrukt. Zo vormen zich de typisch dunne sliertjes die wel wat lijken op vermicelli. Vervolgens wordt het deeg voorgebakken.

De stad Antiochië heeft van kunefe haar specialiteit gemaakt. De verser-dan-verse kaas gebruikt in Aniochiaanse kunefe is zacht, elastisch typisch voor de regio. In kunefe worden ook andere kazen gebruikt; elke zachte, verse, ongezouten kaas komt in principe in aanmerking.

Voorgebakken kadayifdeegsliertjes worden in stukjes gehakt en in een rijkelijk beboterde kunefe-bakvorm (een ondiepe metalen schaal) gedrukt. Op deze deegbodem komt een laag ongezouten verse kaas zoals kashar, mozzarella of lor. Hier komt een tweede laag kadayif bovenop. De taart wordt in de oven goudbruin gebakken. Dan wordt hij gestort op een bord, de vorm wordt opnieuw beboterd en de taart wordt omgekeerd opnieuw in de bakvorm gebakken. De nog gloeiend hete taart wordt terwijl hij nog in de bakvorm zit overgoten met een siroop gemaakt van suiker, water en citroensap. Kunefe wordt in punten geserveerd, gegarneerd met tot poeder gemalen pistache- of walnoten. De kunefe wordt warm opgediend. Ook lekker met een bolletje ijs.

Rabot Supermarket | Wondelgemstraat 58 | GSM 0477 13 79 26 | 6,49 € | ma gesloten