Soan Papdi

Soan Papdi is een traditioneel Indiase zoetigheid bereid uit suiker, palmolie of (ghee=geklaarde boter), kikkererwtenmeel, tarwemeel, amandelen, pistachenoten, cardamom en soms melk.Kikkererwtenmeel staat ook bekend onder de namen ‘gram flour’ en ‘besan’.

Soan Papdi is een luchtige dessert dat thuis gemaakt kan worden. In de handel is het meestal verpakt als een plak, die in kleine blokjes gesneden kan worden. Het bestaat uit luchtige flinterdunne laagjes, die op elkaar geperst zijn.

Op YouTube zijn mooie filmpjes te vinden hoe Soan Papdi traditioneel met de hand gemaakt wordt. De twee meelsoorten worden met de palmolie vermengd en zachtjes verwarmd. Daarna wordt de suiker met water tot een zachte karamel bereid en toegevoegd. En dan begint het echte werk. Het deeg wordt in vier delen uit elkaar getrokken en opnieuw dubbelgevouwen en gekneed. Deze handeling wordt minstens twintig keer herhaald. De suiker wordt daarbij uitgetrokken tot dunne draden. Als het deeg lang genoeg gekneed is, wordt het in platte schalen gedrukt en uitgerold. Tot slot wordt het gegarneerd met de nootjes.  Op YouTube staat ook een filmpje hoe Soan Papdi in Turkije industrieel bereid wordt. Het basisprincipe blijft onveranderd.

Te koop bij: African and Asian Food | Wondelgemstraat 48 | 250 g | ? €