Shortbread Fingers

Shortbread Fingers is een Schots zandtaartkoekje. De traditionele verhouding van de ingrediënten is één deel suiker, 2 delen boter en 3 delen meel. In gewicht geeft dit bijvoorbeeld 50 gram suiker, 100 gram boter en 150 gram meel.

Het is eenvoudig zelf te maken. Meng de zachte boter met de suiker in een kom. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe en kneed dit tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een lap van één centimeter dik en snij het deeg in de gewenste vorm. De ‘fingers’ zijn in de meeste gevallen één centimeter breed en vijf centimeter lang. Ter decoratie wordt er traditioneel met een vork kleine kuiltjes in geprikt.

Voordat de bakplaat in de oven zet, zet je hem best kort in de koelkast, zodat het deeg koud en stijf wordt. In de oven behoudt het hierdoor beter zijn vorm.

Bak de ‘fingers’ tussen de 15 en 20 minuten in een niet te hete oven (ongeveer 160 graden). De koekjes blijven tijdens het bakken bleek. Daarna eet je ze traditioneel met een kopje thee.

Je kunt ze ook kant en klaar kopen. De beroemdste ‘shortbread’ fabrikant in Schotland is Walkers. Bij ExoticFood verkopen ze ‘shortbread fingers’ van het Engelse merk Royalty. Delhaize heeft ze ook in zijn assortiment.

Special Exotic | Wondelgemstraat | Royalty | 210 g | 1,50 €