Samson Bunschoten

We lopen ze achteloos voorbij, de boomroosters op het Griendeplein. Toch zit er achter zo’n rooster een verhaal. De firma Samson werd door de heer Samson in 1912 in Amsterdam opgericht. Samson handelde vooral in flenzen en drukrollen voor de textielindustrie. Op een dag werd hij uitgenodigd om een kijkje te nemen in de ontwerpafdeling van een toeleveringsbedrijf. Ze maakten daar platen om fruitsap mee te persen. Een medewerker had bedacht, dat als je zo’n plaat in vieren zaagde, het een mooie boomspiegel opleverde. Meneer Samson zag wel iets in het idee. Op één hoek voegde hij er onder een afdekplaatje met de firmanaam een gietijzeren verluchtingsputje aan toe. Het was een onmiddellijk succes. In één jaar tijd verkocht hij voor 700.000 gulden aan boomspiegels.

Na de boomspiegel kwam de boomkorf. Een bescherming voor de boom als er een fiets tegen werd gestald. Dit was het begin voor de uitbreiding in 1996 naar straatmeubilair.

Samson is uitgegroeid tot Nederlands toonaangevende bedrijf op het gebied van straatmeubilair, stadsbomen en stadsunits, kant en klare eenheden, die kunnen dienen als horeca of toilet op evenementen.

In 1953 verkocht Samson het bedrijf aan Henk Veldhuis, de naam bleef onveranderd. In 1985 nam Urban Elements het bedrijf over en zette het voort onder de naam Samson Urban Elements.

Samson Urban Elements | Industrieweg 91 | NL-7202 CA Zutphen | algemeen@samson.nl