Ronde Tafel 68

Round Table is een internationale associatie actief in 58 landen, voor mannen tot 40 jaar. Round Table werd opgericht in 1927 in Engeland en is over de jaren blijven uitbreiden tot alle uithoeken van de wereld.

De eerste club in België werd gesticht in Brussel. Kort daarna volgden Antwerpen en Gent. In Gent zijn er nu inmiddels 3 clubs.

Een van de belangrijkste missies van Ronde Tafel Gent 68 is het in stand houden van het Toreke. Een missie waarin zij lange tijd niet in is geslaagd. In 2012 schrijft ‘Vrienden van het Rabot’: ‘ons Toreke staat te verkommeren. De koperen regenpijp is gestolen, het raam boven de deur is kapot, de deur is dringend aan een opknapbeurt toe. Rond het Toreke ligt een grote sluikstort.’

Inmiddels heeft Ronde Tafel 68 de nodige werken laten uitvoeren. Het raam boven de deur is hersteld. Links is een nieuwe regenpijp aangebracht. Rechts van de deur kampen ze duidelijk met een vochtprobleem. Toreke heeft nu een elektrische deurbel en een cijferslot. Bij die laatste twee ingrepen heb ik mijn twijfels. Toreke is sinds 28 december 1936 beschermd. Zijn deze ingrepen wel toegestaan op een beschermd monument?

vzw Rabot 68 | Opgeëistenlaan 1A | schatbewaarder@rt68.com | 0485 86 08 40