René Van Hoenacker | Music Boetiek

Eind jaren zeventig ontwikkelde Philips de CD. In 1982 kwamen de eerste Japanse CD-spelers op de markt. De populariteit nam razendsnel toe. CD-winkels schoten als paddenstoelen uit de grond.

René Van Hoenacker (77) nam 50 jaar geleden de winkel over van Leo Martin, de helft van het populaire komische duo Gaston en Leo. De zaak lag toen nog in de Antwerpsesteenweg en verkocht vooral vinyl. René heeft de vinyl collectie in één keer verkocht en is radicaal overgestapt op de verkoop van cd’s. Er staat meer muziek op (74 minuten) en ze kraken niet.

Rene heeft zijn cd’s in de winkel netjes geordend op genre. Nederlands, Franse chansons, jazz, opera… Van de hedendaagse muziek haalt hij enkel in huis wat hij zelf goed vindt. De overige kun je bij hem bestellen.

De populariteit van cd’s neemt zienderogen af. De hoogtijdagen van de jaren 80 en 90 zijn voorbij. Spotify en downloads verdringen de cd, zoals de cd destijds vinyl verdrong. Vinyl beleeft momenteel een ware heropleving of dit ooit het geval zal zijn voor cd’s betwijfel ik.

De laatste jaren sukkelt René wat met zijn gezondheid, maar aan stoppen denkt hij niet. Music Boetiek is zijn lust en zijn leven. Het is de laatste echte cd-winkel in België. René gaat door tot zijn honderdste en liefst nog langer.

Music Boetiek | Wondelgemstraat 89B | Alle dagen open | 09 / 233 27 71