Rabotvins verlaat Rabot

Op 1 januari 1938 richtten Emile De Schepper en zijn vrouw Ghislaine De Moor de firma ‘Het Rabot’ op. Het Rabot was niet gevestigd in de wijk Rabot-Blaisantvest. maar in een statig pand aan de Brusselsesteenweg 39 in Gent. Ze produceerden er jenevers en likeuren. Tien jaar later begonnen ze ook met de import en distributie van wijn.

Drie en twintig jaar later verhuizen ze naar Vogelenzang 1- 4 en verandert de naam in NV Rabotvins.

Ze beginnen ook met aperitiefwijnen. De eerste bekende aperitiefwijn heette ‘Zuster Godelieve’, later ‘Godelieve’ en nu ‘Godelina’. De naam is geïnspireerd op de abdij van Sinte Godelieve te Gistel bij Brugge. Verder heeft het daar geen connectie mee.

De tweede aperitiefwijn was een co-product van de twee zonen Firmin en Jacques De Schepper. Forte d’Oro bestaat voor een groot deel uit zoete witte wijn, aangevuld met suiker en extracten.

De twee mannen zullen de zaak geleidelijk overnemen. Firmin kwam kwam helaas vroegtijdig om het leven bij een tragisch vliegtuigongeluk nabij Bordeaux. Het lukte broer Jacques om de zaak draaiende te houden, te moderniseren én verder uit te bouwen.

Rabotvins heeft vier prestigieuze kastelen in eigendom en is de enige Gentse hofleverancier. Ze verdeelt kwaliteitswijnen uit alle streken van Frankrijk plus alle bekende wijnlanden van de wereld zoals: Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Chili, Nieuw-Zeeland… én levert aan een twintigtal één, twee en drie sterren restaurants, tot mijn verbazing niet in Gent zelf.

Na 58 jaar trekt Rabotvins weg uit Rabot én Gent. Een onteigening voor het AZ Sint-Luas én het mobiliteitsplan beletten de firma om te groeien. Vooral de restaurants en kleine wijnhandelaars uit Oost- en West-Vlaanderen die er hun wijn kwamen ophalen, zijn sinds de invoering weggebleven.

Rabotvins hoopt binnen de twee jaar een volledig nieuwe bottelarij te bouwen op het industrieterrein De Prijkels in Nazareth.

Het domein in Vogelenzang zal worden verkocht. Het was vroeger een weverij en omvat nog een fraaie directeurswoning met beschermde voorgevel, waarin de weduwe van zoon Firmin De Schepper woont.

Gelukkig is de voorgevel beschermd. Er liggen al projectontwikkelaars op de loer. En we zouden niet graag zien dat dit mooie pand hetzelfde tragische lot van het Ketelhuis op de Tondeliersite ondergaat.

Rabotvins NV | Vogelenzang 1- 4 | T 09 / 225.89.86 | info@rabotvins.com