Pom du Jazz

Op weg naar Barabot ontmoetten we Remco met een muziekinstrument in zijn fietstas op zoek naar de Vlotstraat. Remco is de grondlegger van Pom du Jazz. Waar komt die naam vandaan? Mijn vrouw, vertelde hij maakte op een dag ‘Pommes duchesses’ (hertoginnen aardappeltjes) en van pommes duchesses naar Pom du Jazz was een kleine stap.

Vanwege de ongebruikelijke instrumenten zoals wasbord verwachtte ik dat ze skiffle jazz gingen spelen. Skiffle jazz was populair in de jaren 20 en 30 in New Orleans. Ze speelden op huishoudelijke voorwerpen: dienbladen bespannen met draden, wasbord, theekist…

Hoewel het instrumentarium er een beetje op leek, noemt Pom du Jazz zichzelf geen skiffle band. Zij spelen ‘swing jazz’. Hun grote voorbeeld is Django Reinhardt de Belgische sintimuzikant, die met gitaar, banjo en viool aan de wieg stond van gipsy jazz.

Remco gaf ukelele les bij Wisper. Een ukelele is een tokkelinstrument, verwant aan de gitaar, bespannen met vier nylon snaren. Freek en Pieter waren zijn leerlingen. Toen Remco constateerde dat hij ze niets meer kon leren, vond hij het tijd worden om eens samen op te treden. Na een tijdje voegde zich daar Jana (bastuba), Niki (wasbord) en An (zang) bij.

Pomme du Jazz treedt gemiddeld twee keer in de maand op in muziek cafés zoals De Koffer, De Loge, De Walrus, De Afsnis. Tijdens de Gentse Feesten hebben ze deelgenomen aan een wedstrijd op het Luisterplein. Ze speelden ook op het festival Dioniss in Sint-Denijs-Westrem.

Om schepen van mobiliteit zal blij zijn met een band als Pom du Jazz. Ze verplaatsen zich waar mogelijk per fiets en bakfiets, inclusief instrumenten.

Pom du Jazz speelde bekende nummers zoals: Everybody loves my baby, Happy feet, Saint-James infirmary, Doctor Jazz, Lover come back to me, Hold that tiger, And by the way Yes sir it is my baby, I found a new baby…

Wil je een leuk feestje geven dan kun je deze swingende band boeken bij ‘Artiest zoekt feestneus’ Dienst cultuur van Stad Gent.

Pom du Jazz | Pomdujazz@gmail.com | 0486 06 57 43 | www.pomdujazz.be | www.facebook.com/pomdujazz

do 30 april | Toreke | Vlotstraat 22 | 21u30 | gratis