Open werven dag

Bouwonderneming Wyckaert bestaat al meer dan 125 jaar. Ze deden mee aan ‘open wervendag’. Behoorlijk vermoeiend voor senioren. Trapje op, trapje af, trapje op… Gelukkig hadden ze bij elk trapje een trapleuning geïmproviseerd zodat ouderen, en dat is hun doelgroep, de rondleiding veilig konden volgen.

We noemen deze directeurswoning, nog altijd Villa Voortman, hoewel hij niet langer in het bezit is van de familie. De werken zijn ingrijpend: 63 assistentiewoningen en 63 kamers voor een zorghotel. Verder komt er een restaurant, een kine- en fitnesscentrum.

Een gedeelte van het gebouw, zoals het koetshuis is beschermd. Het gebouw valt onder verschillende soorten bescherming. Hier en daar mogen er buiten dingen wél, die binnen niet mogen en andersom.

Villa Voortman ziet er aan de kant van de Blaisantvest, uit als een kraakpand. Pieter, onze gids verklaarde hoe dit kwam. De Blaisantvest was water. Schepen voeren er af en aan met textiel. De villa is daarom als het ware omgedraaid. De mooie kant kijkt uit op de prachtige tuin. Ook nu wordt dit principe aangehouden.

Het park wordt door de Groendienst van Stad Gent opgeruimd. De bomen zijn beschermd.

zo 7 mei | Villa Voortman | 10u00 – 17u00 | gratis