Ontbijt in de protestantse Rabotkerk

Elke tweede donderdag wordt een groep mensen getrakteerd op een lekker ontbijt in de protestantse Rabotkerk. Dit is een gezamenlijk initiatief van instellingen die zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben. Zuster Rita vertelde dat zij als vrijwilligster bij de Dienst Vluchtelingenwerk met veel organisaties in aanraking komt. Via Kind en Gezin en nog tal van hulpgroepen bouwt ze een netwerk op van mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Die mensen worden persoonlijk of per e-mail of sms uitgenodigd. De opkomst was niet erg groot, daar zat het bar slechte weer ongetwijfeld voor een stukje tussen. Aan het ontbijt lag het niet. Lekker vers brood, kaas, gekookte eitjes, koffie, thee, frisdrank, fruit…

Deze donderdag was voor de Albanese aanwezigen een bijzondere dag. Op 14 maart begint in Albanië officieel de lente. Dat is tegelijk zo in Turkije. In Albanië verwijzen nog veel zaken aan de tijd dat het land hermetisch afgesloten was van de rest van Europa.

Een oud gebruik wil dat de vrouwen elkaar die dag een armbandje met alle kleuren van de regenboog omdoen. Dit is een symbool van vriendschap. Hoewel de juiste materialen niet voor handen waren, toonden ze ons met een rolletje touw hoe dit in zijn werk gaat. Ze bakken die dag ook speciale bolletjes ‘bolokum’ genaamd. Ik heb het recept op internet proberen op te zoeken, maar niets gevonden.

Het ontbijt is volledig gratis. Het wordt deels gefinancierd door de kerk en is deels afkomstig van een genereuze gift van een protestantse Duitse kerk. Zo genereus naar ’t schijnt dat ze nog een tijd voort kunnen.

Elke 2e donderdag van de maand | Ontbijt |Protestantse Rabotkerk | Begijnhoflaan 31| 09u00 – 11u00 | gratis