Oma’s ingelegde komkommers

Ogorki kiszone Babuni oftewel Oma’s ingelegde komkommers. In deze vertaling uit het Pools vallen twee zaken op: het woord ogorki wordt vertaald door komkommer en het woord ‘ingelegde’.

Augurken en komkommers zijn niet hetzelfde. Ze behoren wél tot dezelfde familie, de Cucumis sativus. Augurken zijn kleiner dan komkommers. Komkommers zijn slank en kunnen tot 40 cm lang worden. Augurken zijn steviger en worden niet langer dan 15 cm.

In Polen en Duitsland worden augurken vaak ‘ingelegd’. Dat gebeurt met een oplossing van zout (pekel) en toevoeging van kruiden en zaden. Door het zout gaat de komkommer fermenteren en dat geeft de zure smaak. Hetzelfde proces waarmee uit witte kool zuurkool wordt gemaakt.

De procedure is eenvoudig. Los 15 gram zout op in een halve liter water water. Laat rusten. Doe mosterd- en venkelzaadjes en de peper in een bokaal van 1 liter. Voeg de augurken toe. Overgiet het geheel met het gezouten water. Zorg ervoor dat alle augurken volledig onde water staan. Leg er een plat voorwerp (bijvoorbeeld een steen) op zodat de augurken volledig ondergedompeld blijven. Sluit de pot luchtdicht af. Zorg dat er tussen de pekel en het deksel een opening van ongeveer 2 cm blijft. Draai de pot om de 2 à 3 dagen even open om de CO2 te laten ontsnappen. Na één week rusttijd in een verwarmde ruimte (20 à 25 graden Celcius) zijn de augurken klaar voor gebruik.

Elke Poolse oma heeft haar eigen variant. In België en Nederland zijn ingelegde augurken moeilijk te vinden.

Odra | Wondelgemstraat 207 | Edmal Ogorki Babuni | 450 g | 1,99 €