McVitie’s Digestives

Robert McVitie was in 1830 de oprichter van koekjesfabrikant McVitie. Hij had een grote fabriek in zuid Edinburgh (Schotland). In 1875 fuseerde het met Charles Edward Price tot McVitie & Price. De fabriek in Edinburgh hield stand tot 1969 waarna de productie werd overgebracht naar Engeland.

In 1892 begonnen ze met de productie van hun beroemde ‘digestives’. Ze dachten dat de toevoeging van natriumbicarbonaat de spijsvertering verhoogde. Dit blijkt niet het geval te zijn en dat staat op de verpakking vermeld.

Het koekje wordt gebakken uit een mengsel van ‘wheat’ (tarwe) en ‘wholemeal flour’ (volkoren bloem). Het heeft een kruimelige zandtaart achtige structuur en is in Engeland het populairste koekje om in de thee te soppen.

Het koekje heeft een deel van zijn populariteit te danken aan The Fab Four. Toen de Beatles opnames aan het maken waren voor de lp Abbey Road, pikte Yoko Ono een digestive uit het pakje dat George Harrison had meegebracht. Harrison begint te mopperen en tot slot bemoeide John Lennon zich met het gekibbel, terwijl de microfoons aan stonden.

Sinds november 2014 maakt het bedrijf deel uit van het Turkse consortium Yildiz. De koekjes worden wel nog in Engeland gebakken.

McVitie’s | Turkse Market | Wondelgemstraat 58 | 400g | 2,49 €