Maria Goretti

Afgelopen zaterdag was de presentatie van de nieuwe herdenkingssteen bij het gerechtsgebouw. Na afloop kregen we een ontbijt aangeboden in de protestantse Rabotkerk. Daar vertelde een dame het verhaal van Maria Goretti.

Wie was Maria Goretti? Maria Goretti was een vroegrijp Italiaans meisje. Op 5 juli 1902 werd zij op elfjarige leeftijd met veertien messteken neergestoken door Alessandro Serenelli, die haar wilde verkrachten. Hij gaf haar de keuze, toegeven of sterven. Ze gaf niet toe en stierf twee dagen later in het ziekenhuis, nadat ze haar belager had vergeven. Alessandro werd veroordeeld tot 30 jaar dwangarbeid. In die periode kreeg hij een visioen van Maria Goretti. Nadat hij was vrijgekomen, vroeg hij Maria’s moeder om vergiffenis, en die gaf ze hem direct. Hij bekeerde zich en trad in als lekenbroeder bij de Kapucijnen waar hij in 1970 op 88-jarige leeftijd vredig stierf.

Maria werd op 25 juni 1950 door paus Pius XII heilig verklaard. Bij de ceremonie was de moeder van de heilige aanwezig en ook de moordenaar, een unicum.

Haar feestdag is op 6 juli (vroeger 5 juli). Zij is nu de patrones van jonge meisjes en van slachtoffers van aanranding en verkrachting.

Maria Gorettikerk | Blaisantvest 37 | T 0495 36 43 90