Mantelzorg

Gisteren werden in heel Gent genomineerde mantelzorgers verrast met een leuke attentie. Seniorenwerkster Griet Van Dessel ging met dit mooie weer met de fiets op pad, en leverde de geschenken persoonlijk thuis af. Elke mantelzorger kreeg een speciale mok met You Time! opdruk, plus een zakje Gentse neuzen.

Het woord mantelzorg is voor het eerst in gebruik genomen door medicus Johannes Verschure in 1972.

In 2013 is de mantelzorg van een nationale in een Europese mantelzorg-wetgeving overgegaan. Voor buitenlanders die hier wonen is de aanvraag daardoor niet gemakkelijker geworden en de regels veranderen nog steeds.

Op de eerste plaats wordt er een onderscheid gemaakt onder welk land je valt voor de mutualiteit en je pensioen. Is dit geen EU-land dan val je onder de verplichte Belgische mantelzorg, inclusief de verplichte jaarlijkse bijdrage.

In het andere geval val je onder de regeling van het betreffende EU-land. De voorwaarden en de bedragen verschillen sterk van land tot land. In Engeland werken ze met een wachttijd van zes maanden en met twee tarieven. Het lage tarief is voor overdag en het hogere tarief is voor dag en nacht.

Er is dringend nood aan een handleiding in meerdere talen. Nu weten ambtenaren zelf nog nauwelijks hoe het in elkaar zit en worden de dossiers naar een overkoepelend orgaan overgemaakt. Met als gevolg dat de procedure een paar maanden langer aansleept.

Twee maanden geleden kregen wij telefoon van de Belgische mutualiteit dat we, omdat we onder de Britse regeling vallen, vanaf dit jaar vrijwillig kunnen aansluiten. Dit is een gevolg van de Brexit-voorwaarden waarover momenteel onderhandeld wordt. Daar is nu al verwarring rond. Een week geleden kregen we van de Vlaamse Zorgkas een factuur waarin staat dat we verplicht moeten aansluiten en tegelijk de premie over de jaren 2019 en 2020 moeten betalen. Op de achterkant staat in kleine letters dat het toch niet verplicht is als je een attest kunt voorleggen als je onder een ander regime valt.

Voor wie onder de Belgische regeling valt, is de procedure minder ingewikkeld.

En voor wie recht heeft op verhoogde toeslag bedraagt de bijdrage de helft.

Woensdag 23 Juni | Dag van de mantelzorg