Lentefeest Maria Gorettikerk | Blaisantnest

De laatste jaren is er veel veranderd tussen de Maria Gorettikerk en de Gasmeterlaan. Het oude kleuterschooltje is gesloopt. De lagere school is volledig gerenoveerd en heeft een nieuwe naam Het Blaisantnest.

Door deze werken is er een grote open ruimte ontstaan. Sinds 2015 is stad Gent eigenaar van deze grond. Momenteel is men druk bezig met het herinrichten van dit parkje in wording. Ook de Maria Gorettikerk is bij de plannen betrokken. De kerk is ontwijd. Dominicus Gent richtte samen met ICCG (International Community Church Gent) vzw. DOIC op om het kerkgebouw te beheren.

De kleine winterkapel met sacristie wordt omgevormd tot multifunctionele ontmoetingsruimte voor de buurt. Die krijgt de naam Blaisanterie. Voor de afwerking van de Blaisanterie krijgen ze hulp van vzw. Ocup uit Wondelgem. Deze vzw organiseert via leegstaande gebouwen en publieke ruimtes sociaal-culturele projecten, die de interculturele- en sociale cohesie in de wijk versterken.

De kerk zelf wordt opgedeeld in drie ruimtes: een kleine ruimte (de lounge), een middelgrote ruimte (de vergaderzaal), een grote ruimte (de kerkruimte). Bewoners en organisaties kunnen gebruikmaken van alle drie de ruimtes. Een combinatie is ook mogelijk. Door een nieuwe ingang kunnen meerdere ruimtes tegelijkertijd gebruikt worden.

Kerkgenootschap Dominicus Gent blijft de ruimte voor haar vieringen gebruiken.

In de sacristie is een opening naar buiten gemaakt. Daar is een terras voorzien. De rest van de vrijgekomen ruimte wordt ingenomen door de ‘kinderboerderij’, moestuintjes, en park. Om de blinde muren op te vrolijken wordt een graffiti kunstenaar gezocht.

Ellis en Dirk lichtten al deze plannen toe terwijl de wijkbewoners aandachtig luisterden met een kopje echte Egyptische thee. Momenteel noemt men het parkje ‘Park van Ooit’. Een definitieve naam is er nog niet. Er bestaat een shortlist met vijf niet bijster originele namen. Suggesties zijn welkom.

Na afloop loodste Ellis de deelnemers mee naar Toreke, waar zij een toelichting gaf op het project Blieckvangers.

do 21 maart | Lentefeest | Park van Ooit | 17u00