Knip aan Griendeplein

Vier op de tien Gentenaars vindt dat de knippen in de stad niet goed zijn aangegeven. Op het Griendeplein staat een bord voorbij de plaats waar je eigenlijk al linksaf had moeten slaan. Op het bovenste bordje zijn de letters zo sterk samengedrukt dat het de leesbaarheid sterk belemmert. Bovendien bestaat de tekst uit schreefloze hoofdletters, terwijl onderzoek ruimschoots heeft uitgewezen dat die minder vlot leesbaar zijn dan kleine letters. Geen enkele uitgever haalt het in zijn hoofd om een boek in hoofdletters te laten drukken.

De lay-out trekt op niets. De tekst is verdeeld over zes regels. Na ‘AFVALOPHALING’ raak je de draad kwijt. Waar hoort nu ‘DIENSTEN EN’ op de volgende regel bij? Hoort ‘DIENSTEN’ bij ‘AFVALOPHALING’ waarom staat er dan geen streepje tussen? Of beter nog, waarom staat dat niet op één regel?

UITGEZONDERD BUS, TAXI

GEMEENTELIJKE AFVALOPHALING

DIENSTEN EN

PRIORITAIRE VOERTUIGEN

UITGEZONDERD

DIENSTEN

Vergelijk het woord uitgezonderd van het bovenste bordje met dat eronder. Dat is al een beetje beter. De letters zijn iets breder en de afstand tussen de twee regels is ruimer.

Ben je het bord op het Griendeplein voorbij gereden dan kun je nauwelijks nog terug. Ook staat er teveel tekst op om in één oogopslag te kunnen lezen, terwijl je je ogen op dit punt goed de kost moet geven.

Er is in België en in het buitenland veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen leesbaarheid en veiligheid in het verkeer. Er zijn speciale goed leesbare lettertypes ontwikkeld voor verkeersborden op autobanen, borden die je in een flits met hoge snelheid moet kunnen lezen op plaatsen waar signalisatie van levensbelang is.

De afstand, het lettertype, de grootte, de kleur, hoofdletters of kleine letters, afstand tussen de letters en tussen de regels, de lay-out, de kleurencombinatie… al deze aspecten moeten worden afgewogen voor een veilige en doeltreffende signalisatie.

Schepen Watteeuw, neem eens contact op met Instituut Plantin Moretus in Antwerpen. Ze kunnen u moeiteloos namen noemen van gespecialiseerde typografen.