Karpatka | Besneeuwde berg taart

Het vraagt niet zoveel verbeelding om te raden naar welk gebergte deze taart is genoemd. De Karpaten, die als een halve cirkel door meerdere landen in Oost Europa lopen. De Karpaten zijn een hooggebergte, maar het is geen gebied met eeuwige sneeuw (als dat nog bestaat).

De Polen hebben een nationale lekkernij naar dit gebergte vernoemd de Karpatka. Karpatka is gemaakt van soezendeeg. Een deegsoort die bij ons vooral bekend is van éclairs. Het maken van soezendeeg is vrij bewerkelijk. Voor de Karpatka wordt het deeg in een ovenschaal gedaan, maar niet gladgestreken. In tegendeel, het luchtige deeg wordt in punten omhoog getrokken.

Eenmaal gebakken wordt het in de breedte doormidden gesneden. Tussen de twee helften komt een dikke laag vanilleroom of vanillepudding. De taart wordt afgewerkt met poedersuiker, waardoor de pieken op besneeuwde bergtoppen lijken.

Karpatka is te koop bij Odra | Wondelgemstraat 207 | 6,99 kg