Jamaican guave jelly

In de Wondelgemstraat op nummer 39 zit al ruim twee jaar ‘African Carribean Food’. Handelaars die hun waren niet op het trottoir zetten, vallen minder op. Op het eerste gezicht lijken die winkels vaak klein, maar de meeste handelspanden aan die kant van de Wondelgemstraat zijn diep. Ze verkopen rijst, bonen, verse groente en fruit, blikjes limonade en allerlei conserven en  exotische sausjes.

Mijn oog viel op ‘guava jelly’ van het merk  Tropical Sun. De vruchten, die ongeveer zo groot worden als een appel of een peer groeien in Jamaica, zijn geelgroen en worden rechtstreeks verwerkt  tot sap, vermengd met rietsuiker en pectine. Het vruchtvlees van een guava is roze. Sommige variëteiten zitten vol kleine pitjes, andere zijn nagenoeg pitloos. De smaak is zoetzuur. Guava’s zijn een rijke bron aan vitamine C en bevatten een antioxidant die griep helpt voorkomen. Op sommige Caraïbische  eilanden en Centraal Amerika worden guava’s voorgeschreven als medicijn. Guava Jelly harmonieert heerlijk met Franse kazen zoals Brie en Camembert en andere soortgelijke kazen. Je kunt er ook een lekkere saus mee maken voor een lamsschotel. De jelly moet daarvoor verwarmd worden in azijn. Voeg er nog wat geroosterde knoflook aan toe, een lepel mosterd en verse koriander. Het recept staat achter op het etiket.

Guava Jelly bevat 52% guava sap, suiker, een ‘jelly agent’, pectine en citroenzuur. Geen kunstmatige toevoeging van kleur- of smaakstoffen en geen conserveringsmiddelen. Bewaar de jelly op een koele droge plaats. Wanneer het potje geopend is blijft het nog vier weken goed in de koelkast.

Carribean Food | Wondelgemstraat 39 | Tropical Sun guava jelly | 340 g | 2,45 €