Gezondheidsbeurs

Donderdag 6 december organiseerden de laatste jaars studenten van de opleiding voeding- en dieetkunde van Hogeschool Odisee een kleine gezondheidsbeurs. Alle aspecten over gezondheid kwamen ter sprake. De beurs was ook gericht op alle leeftijdsgroepen. Voor de allerkleinsten was er een interactieve opstelling met een rad waarop zintuigen stonden afgebeeld. Hand stond voor voelen, neus voor ruiken.

 Het spel bestond eruit aan een rad een draai te geven en dan de combinatie te testen. Mijn eerste poging viel op neus en sinaasappel. Na eens goed te ruiken kwam ik tot de conclusie dat een sinaasappel zowel zoet als zuur ruikt. De tweede draai eindigde op hand en komkommer. Een komkommer voelt glad aan met fijne ribbeltjes.

De laatste ‘voedingsdriehoek’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven, mag op een gezondheidsbeurs natuurlijk niet ontbreken. Er is nogal wat over te doen geweest. Een kleine steekproef onder de deelnemende studenten wees uit dat het merendeel er achter staat.

Ook bewegen maakt een belangrijk deel uit van onze gezondheid. De bewegingsdriehoek deelt bewegen op in drie categorieën. Aanbevolen wordt om minimaal één keer in de week intensief te bewegen. Dit kan van alles zijn: joggen, fitnessen, touwtje springen, sporten.

De tweede categorie bestaat uit ‘half-intensief’ bewegen, zoals de hond uitlaten, een flinke wandeling maken, fietsen, zwemmen of in de tuin werken.

De minst intensieve derde categorie moet je dagelijks doen, zoals trappen lopen, spelen met de kinderen, stofzuigen, koken, na elk half uur achter het beeldscherm even gaan staan.

Ook medicijnen beïnvloeden onze gezondheid. Op de beurs lag de folder ‘Van slaappillen kan je vallen’. Een folder waarin duidelijk uitgelegd werd wat de gevaren van te lang en te veel slaappillen  inhouden. Ze werken op de eerste plaats verslavend. Na verloop van tijd ga je er steeds meer van nemen en ze kunnen ook je hersenfuncties aantasten.

In een stand over veganisme werd sterk de nadruk gelegd op de impact van de vleesindustrie op het milieu. Niemand kan van de een op de andere dag veganist worden. De meest logische volgorde om het op lange termijn vol te houden is om eerst flexitariër te worden. Personen die beginnen met één dag in de week vlees van het menu te schrappen en dit langzaam opvoeren. Of personen die bijvoorbeeld enkel in het weekend en op feestdagen nog vlees eten. Vandaar kun je dan de stap naar volkomen vleesloos zetten. De tweede insteek is gericht op dierenleed. De studente, zelf veganiste, die geen leren schoenen of wollen truien willen kopen en in de winter geen kou willen lijden, ving het ‘probleem’ op door enkel tweedehands kledij en schoeisel te dragen.

Tot slot viel er nog van alles te proeven zoals suikervrije speculaas. Smaakte prima! Ik kreeg het recept mee naar huis. Wat me daarbij opviel is dat ze de termen sojamelk en amandelmelk gebruikten. Brussel heeft onlangs bepaald dat de term ‘melk’ enkel mag worden toegepast op dierlijke producten. De overige hebben nu fantasienamen zoals sojadrink.

do 6 december | Hogeschool Odisee | Technologie Campus KU Leuven | Gebroeders De Smetstraat 1 | 11u00 – 14u30 | gratis