Geveltuinen

Stad Gent is voorstander van geveltuinen. Een geveltuin geeft kleur en fleur aan de straat, verbetert de luchtkwaliteit, isoleert en beschermt je gevel en biedt voedsel aan vogels en insecten.

Om de aanleg van geveltuinen te bevorderen is de ‘Geveltuinbrigade’ opgericht. Deze heeft als doelstelling elke dag minstens één geveltuin aan te leggen. Dat zijn er 365 per jaar. Ze komen langs op een bakfiets, gevuld met werkmateriaal, compost en planten. Straten zonder bomen en groen binnen de 19de eeuwse gordel komen in aanmerking voor een gratis geveltuin. Binnen onze wijk zijn dat bijna alle straten, behalve de buitenste ‘ring’. De Gasmeterlaan, de Filips Van Cleeflaan, de Tondelierlaan, de Elsstraat en de Elyzeese Velden komen niet in aanmerking. Bewoners in die staten kunnen wel tegen betaling een beroep doen op de Geveltuinbrigade, maar kunnen die ook zelf aanleggen zoals deze bewoners van de Filips Van Cleeflaan. Je moet daarbij wel rekening houden met de breedte van het voetpad. De voorwaarden staan duidelijk uitgelegd op de webpagina ‘Geveltuinen en groenslingers’.

Voor een geveltuin heb je geen vergunning nodig, maar je moet hem wél melden. Melden kan op twee manieren: telefonisch bij Gent info: 09 / 210 10 10 of via een webformulier. In Gent staan momenteel 3.561 geveltuinen geregistreerd.

Filips Van Cleeflaan