Gentsche gruute kuis

Het aantal deelnemers voor de Gentsche gruute kuis neemt elk jaar toe. Ik schat dat we in totaal met ongeveer dertig waren. De organisatie wordt ook professioneler. Moest je je de voorgaande jaren nog vooraf aanmelden, dit jaar kon jong, oud, groot, klein, man, vrouw iedereen spontaan meewerken. Het volstond om je naam en adres op een lijst in te vullen voor de verzekering. IVAGO had ruimschoots materiaal voorzien.

In onze wijk waren vier verzamelpunten: Buurthuis Rabot-Blaisantvest | Minus One | 019 en Sneysonnestraat. De grootste groep, zoals die van het buurthuis werd in meerdere kleine groepen verdeeld. Elke groep koos een paar straten. Zo werd het werkingsgebied aanzienlijk verruimd. Waren we in de beginjaren tevreden met het kuisen van Bij Sint-Jozef en de straten eromheen. Dit jaar gingen we al naar het Witte Kaproenenplein, de Citroenstraat en De Gebroeders De Smetstraat en de straten daar tussen.

Eric Spiesschaert gaf vóór het vertreksein nog enkele praktische aanwijzingen. Zie je spuiten of toxische producten of een sluikstort: niet aankomen. Bel dit speciale telefoonnummer zei hij, terwijl hij een nummer noemde dan krijg je rechtstreeks iemand van IVAGO aan de lijn, die actie onderneemt en vooral ook niets oprapen zonder handschoenen.

Nieuw was het gebruik van witte en blauwe zakken. Rond de Sint-Jozefkerk kwam het telefoonnummer van pas. Daar troffen we een loodzware zak aan waar waarschijnlijk cement in zat.

Op de trappen van de kerk lag een zak met vers brood en een rookworst. Je vraagt je bij zo’n vondst af, wat doet dat daar? Heeft iemand zijn eten vergeten, of is het er bewust neergezet om een arme sloeber een handje te helpen.

Na een uurtje kuisen werden we terug verwacht in het buurtcentrum. Daar kreeg elke deelnemer of deelneemster een drankje aangeboden plus een lekkere spaghetti.

Een cynicus zal dit beschouwen als verloren tijd. Volgende week ligt het er weer even vuil bij. De deelnemers zien dat anders. Onze wijk ligt er voor één dag proper bij en Gentsche Gruute Kuis bevordert het solidariteitsgevoel tussen bewoners.

zo 31 maart | Gentsche Gruute Kuis | 09u30 – 13u00