Fotovoorstelling in Barabot

Geert en Annemie wonen al meer dan 25 jaar in Rabot en al die tijd heeft Geert foto’s genomen. In het begin familie kiekjes en langzamerhand begon hij wat systematischer de veranderingen in de wijk vast te leggen. Geert had de presentatie in twee tijdvakken opgedeeld: de periode van 2005 tot nu, en na de pauze de jaren 1995 – 2005. Hij begon met de meest recente periode en nam ons daarbij als het ware mee op een visuele wandeling. Hier en daar kleurde hij, net zoals deze blog een beetje buiten de lijntjes. Hij nam ons vanaf de Rabottorekes mee langs de Opgeëistenlaan en Blaisantvest, waar op een braakliggend terrein het nieuwe gerechtsgebouw werd gebouwd. Een eindje verder aan de overkant zie je de nieuwe assistentiewoningen van Villa Voortman verschijnen. Het kleine parkje Vogelenzang is een drukke doorgangsroute geworden. Op de achergrond verschijnt de immense parkeertoren van AZ Sint-Lucas.

Aan de andere kant zie je dat de Aldi, de Gamma, Precon, dierenspeciaalzaak en de schoenendiscount plaats hebben gemaakt voor nieuwe appartementen en een vernieuwde Aldi en Bon Ap. De trambrug ligt er al tien jaar onvoltooid bij en wordt enkel gebruikt door de zwakke weggebruiker. Het citeetje in de Jozef II-straat, is veranderd in een buurtcentrum. De Site, die van 2007 tot 2017 voor allerlei sociale gelegenheden werd gebruikt is nu in handen van een projectontwikkelaar. De tuintjes zelf zijn verplaatst naar het pleintje bij de Sneysonnestraat. Twee Rabottorens zijn inmiddels afgebroken en vervangen door lagere nieuwbouw. Café Bentos en brasserie Den Hoet zijn gesloten. De berken in het Rabotpark wilden maar niet groeien en het leegstaande gebouwtje ernaast is ook voor Stad Gent een doorn in het oog. We kunnen natuurlijk ook niet om de transformatie van de Sint-Jozefkerk heen en leuke nieuwbouw voor vzw. Jong op het El Pasopleintje.

Het project De Nieuwe Molens kwam uitgebreid aan bod evenals de twee gasklokken. We keken ook even over het Verbindingskanaal. Hele huizenrijen zijn daar gesloopt en supermarkt Lidl en onlangs Bpost hebben zich daar gevestigd.

Na de pauze was het aan leuke familiefoto’s. Hun eerste huisje in het Filips Van Cleeflaan citeetje. Hoe de straten erbij lagen, fietsen was levensgevaarlijk. Hoe de kinderen in die citeetjes buiten spelen, de sociale controle. Elk jaar was er in de maand juni een kermis in de straat. Die werd van jaar tot jaar korter en uiteindelijk is men daarmee gestopt.

Er was aardig wat belangstelling voor de voordracht, zowel van jongeren als van ouderen. De ouderen konden hier en daar nog interessante details aanvullen.

Dat Rabot de laatste 25 jaar sterk veranderd is leidt geen twijfel en het is prettig om te constateren dat veel interessants via foto en video bewaard blijft.

do 24 januari | Barabot | Toreke | Vlotstraat 22 | 19u30 | gratis | p.s. bijgaande foto’s zijn niet van Geert, maar van de buurtreporter