Het Centrum Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) is begonnen met het inventariseren van alle religieuze kunst in Oost Vlaanderen (zie artikelen van 17 februari en 18 maart). CRKC werkt hiervoor samen met vrijwilligers van Circa. De voorwerpen worden gesorteerd, schoongemaakt, beschreven, gefotografeerd en tenslotte wordt alles in een databank ingevoerd.
Gisteren en vandaag gaf de Gentse fotograaf Wim Verbeiren een inleidende cursus fotografie in de Sint-Annakerk.
In korte tijd leidde Wim ons door verschillende belangrijke stappen van de fotografie. Het begon met twee uur theorie in de sacristie. Wat is diafragma, wat is ISO-waarde, wat is sluitertijd, hoe bepaal je de belichting, wat is het verschil tussen RAW, jpeg en TIF, hoe lees je een histogram, wat is het verschil tussen zacht licht, punt licht, twee lichtbronnen, Led en Halogeen, wat is het verschil tussen manuele fotografie en automatische?
In de kerk zelf had Wim een soort mini studiootje ingericht en gaf hij een uitgebreide demonstratie. Hoe bepaal je de belichting met een grijskaart? Hij toonde hoe je met beperkte middelen goede resultaten kunt bereiken. Een krachtige werklamp van de Gamma, die je op een oud statief monteert volstaat. Hang daar met behulp van een stokje en stevig ijzerdraad een witte nylon doek over en je krijgt mooi zacht licht. Ook toonde hij hoe je een eenvoudige witte plaat van piepschuim kunt gebruiken voor meer licht, of de schaduwpartij kunt beïnvloeden. Je moet wel over de nodige inventiviteit beschikken. Wim had een flinke kist bij zich met allerlei benodigdheden: klemmen, tape, grote middelgrote en kleine statiefjes, touw, nylondraad, tangen, scharen, kneedwas, ophangsysteem voor achtergrond, meter, zilverfolie…
Vandaag was het de beurt aan ‘case studies’. In de kerken staan voorwerpen van uiteenlopende materialen en afmetingen. Glas is doorschijnend en vereist een andere aanpak dan metaal dat blinkend is. Hij demonstreerde met een likeurglaasje, een kleine zilveren ijscoupe en een middelgroot Christusbeeld dat toevallig in de buurt stond. Geborduurd textiel met licht reliëf vraagt weer een andere techniek. Tot slot fotografeerde hij een klein schilderijtje dat achter glas was ingelijst en een groot beeld van de kruiswegstatie dat hoog in de kerk hing.
De opleiding werd beëindigd met persoonlijk advies. Elke deelnemer had een ander toestel bij zich en hij legde rustig alle individuele vragen en problemen uit. Iedereen was het erover eens: we hebben in korte tijd veel geleerd.
Gewapend met deze kennis beginnen twee vrijwilligers binnenkort met het fotograferen van de inhoud van de Sint-Jozefkerk.
wo 29 & do 30 april | Sint-Annakerk | Sint-Annaplein | 09u30 – 13u00