Donkey Republic

Het Kopenhaagse deelfietsenbedrijf is actief in twaalf steden. Het is de eerste keer dat het de oversteek maakt naar Vlaanderen.

Het principe is dat een deelfiets via een app kan worden ontleend en achtergelaten op verschillende plaatsen in de stad. Hij hoeft dus niet te worden teruggebracht naar een vast station. Een losse rit kan vanaf 1,50 €. Voor 9 € per maand kan je onbeperkt fietsen huren, maar telkens voor maximaal één uur. Wil je die huurperiode verlengen naar twaalf uur, dan betaal je 18 € per maand. Aan het einde van de rit gaat het geld van je kredietkaart. Via dezelfde app zie je ook waar je je fiets kunt achterlaten.

Het systeem van free floating deelfietsen zorgt in sommige steden tot overlast, omdat ze overal worden gedumpt.

Defietsen van Donkey Republic mogen niet zomaar in de stad worden neergezet, maar moeten in speciale ‘hubs’ worden geplaatst. Dat zijn fietsenstallingen die het bedrijf in samenspraak met de Stad heeft vastgelegd. Wie de fiets toch elders achterlaat, krijgt een boete van 10 €. Via een gps-tracker wordt bijgehouden welke hubs volzet zijn.

Kapotte fietsen worden ter plekke hersteld door een team van twee mensen. Daarnaast controleert een team van shepherds of de fietsen correct zijn gestald. Fout geparkeerde tweewielers worden verwijderd en opnieuw aangeboden. Gebeurt dat niet binnen de 48 uur, dan kan de Stad de fiets wegnemen en tot drie maanden bewaren.

Twee deelfietsen van Donkey Republic gestald voor LDC De Thuishaven | Neuseplein 33 |

Bron: Het Nieuwsblad | 14 juni 2019