Delhaize Paasgids

Met Pasen voor de deur begon ik de Delhaize Paasgids eens te bestuderen op zoek naar een feestelijk, maar niet al te tijdrovend recept. Zalm in de oven met krieltjes en asperges. Als toevoeging stond er ‘feestelijk bereid’.

De lijst met ingrediënten was niet te lang en de aangegeven bereidingstijd, 20 minuten, plus een kwartier in de oven, was goed te doen. Er was één probleem wat zijn Kalamata-olijven?

Een Kalamata-olijf is een grote zwarte of bruine olijf met een zachte vlezige textuur genoemd naar de stad Kalamata in Griekenland. In de EU zijn Kalamata-olijven beschermd met een BOB-status. Olijven van hetzelfde ras die elders zijn geteeld, worden op de markt gebracht als Kalamon-olijven. Ze worden met de hand geplukt om kneuzingen te voorkomen. De Italiaanse Taggiasche olijven zijn verwant aan de Kalamata. Door de grote kwetsbaarheid van deze olijf wordt ze zelden ontpit verkocht.

In onze Proxi Delhaize was het even zoeken. Er staat een doosje in de koeling, waar in kleine lettertjes Kalamata op staat.

De Rabot Market heeft een ruimer aanbod. De etikettering is ook uitgebreider. Bij Delhaize kom je in de meeste gevallen niet verder dan het opschrift: groene of zwarte olijven al dan niet ontpit. Herkomst of soort wordt zelden vermeld.

Rabot Market | Wondelgemstraat 58 | Marmara | Kalamata | Geproduceerd in Griekenland | Uitgelekt gewicht 400 g | 3,99 €