De veegploeg van Rabot-Blaisantvest

In 1999 sloegen Ivago en Stad Gent de handen in elkaar om samen werk te maken van een propere stad. Ivago nam de binnenstad en de 20ste eeuwse gordel voor zijn rekening, terwijl een veegploeg verantwoordelijk werd voor de straten, pleinen en parken in de 19e eeuwse gordel.

Met de veegploeg creƫerde Stad Gent nieuwe jobs in de sociale economie. Voor heel wat mensen is de veegploeg een opstap naar ander vast werk. Elke dag maken ze 240 kilometer straten en pleinen schoon en dat al twintig jaar lang.

Om dit te vieren is Stad Gent een affichecampagne begonnen. Het veegpersoneel speelt zelf de hoofdrol. Voor elke buurt is er een apart affiche waarop de betreffende veegploeg fier poseert. De campagne belicht zo het menselijke aspect van de job. De vegers zijn bekende gezichten in ‘hun’ buurt. Ze worden herkend en begroet. Veel bewoners maken af en toe een praatje met hen.

Daarnaast benadrukt de campagne dat de bewoners zelf kunnen helpen om de wijk schoon te houden: in de eerste plaats door geen afval op straat te gooien.

Bewoners die een affiche willen ophangen, kunnen een exemplaar halen in het buurtcentrum of in de stadswinkel.

Bron: Stad Gent Persruimte