CigköfteM

Donderdag veggie-dag. In de Wondelgemstraat is het al zeven maanden, sinds ÇigköfteM daar haar deuren opende, elke dag veggie-dag. ÇigköfteM is een Turkse fastfood keten die in 1993 werd opgericht. Momenteel heeft ze vestigingen in drie continenten en acht landen. In Europa vooral in Nederland, Duitsland en sinds kort ook in België. Voordat je een ÇigköfteM mag managen, krijgen de nieuwe uitbaters op kosten van het moederbedrijf een veertiendaagse opleiding in Istanboel. Het moederbedrijf serveert zowel vegetarische schotels als schotels met vlees. In de Wondelgemstraat is resoluut voor vegetarisch/ veganvriendelijk gekozen. Geen enkel gerecht bevat vlees.

De kruidenmix voor de çigköfte is samengesteld uit 19 kruiden en wordt rechtstreeks uit Turkije geïmporteerd. De verdere bereiding gebeurt ter plaatse. De kruiden worden tien uur in water geweekt. Vervolgens worden er twee soorten geconcentreerde tomatenpuree aan toegevoegd, paprika’s, olie, Turkse peterselie, knoflook van goede kwaliteit en een beetje water en gaat het geheel ongeveer 30 minuten in een mengmachine. Op dit moment verwerken ze gemiddeld 30 kg per dag. Hun cliënteel bestaat voor 60% uit Turken, 30% Belgen en 10% diverse nationaliteiten. Het percentage Belgen neemt gestaag toe. Het heeft even geduurd, maar nu beginnen Belgische buurtbewoners Çigköfte te kennen.

Het menu bestaat uit burger of dürüm. Het broodje is gevuld met 75 g en de dürüm met 100 g çigköfte. Prijzen respectievelijk 2,50 en 3,50 € , inclusief groente en saus. Verder staan er uitgebreidere pakketten op het menu, die in prijs variëren van 9,50 tot 22,50 €. De çigköfte wordt ook in bulk verkocht aan 17,50 € per kilo.

Online bestellen kan via hun partner JustEat.

Çigköfte wordt uitgebaat door broer en zus Halil en Kubra. Tijdens mijn bezoekje stond Kubra in de zaak. Zij had voorheen een kruidenierswinkel in Brussel. Daarna werd ze regioverantwoordelijke voor de Turkse Unie. Na een tijdje werd het verlangen om terug zelf- standig te zijn, steeds groter en nu runt ze samen met Halil deze fast-food-veggie.

Çigköftem | Wondelgemstraat 73 | ma t/m zo 12u00 – 24u00 | Prijzen 2,50 – 22,50 € | GSM 0486 56 57 17