Buurtwinkel Martine

Iedereen noemde de hoekwinkel op de Drietorekensstraat met de Jozef II-straat ‘Bij Martine’ hoewel Jozef al die jaren even hard meewerkte. Martine was een begrip in Rabot. Ze verkocht er alles, gasflessen, kruidenierswaren, kaarten van De Lijn, drank… en vooral lekkere kaas. Haar zus runde een kaashandel en via haar zus legde zij de hand op kaas die drie keer beter was dan van de omliggende supermarkten. Op zondagmorgen leek het vaak een informeel ontmoetingscentrum. Met een pintje in de hand bleven de klanten een uur staan babbelen.

Jozef had al 15 jaar vóór internet ontdekt, dat aan huis leveren een rendabele business was. Buurtbewoners belden wekelijks hun boodschappenlijstje door en een dag later hadden ze hun bestelling aan huis geleverd.

Brusselse regelgeving heeft er mede toe geleid, dat ze voor hun pensioen gekozen hebben. Na al die jaren voldeden ze niet meer aan de steeds strengere veiligheids- en hygiënevoorschriften.

Rabot nam daarmee afscheid van zijn laatste buurtwinkel. Het pand heeft daarna geruime tijd te koop gestaan en is nu volledig gerenoveerd. Het is vergroot en niets herinnert nog naar zijn oorspronkelijke bestemming.