Buurtbewoner Eduard Petit

Aan de Gasmeterlaan liggen al enkele jaren naast elkaar twee kleine binnenschepen afgemeerd, de Occident en de Orient. De schepen vallen onder de categorie ‘spitsen’. Ze zijn 38,5 meter lang en 5.05 meter breed. Deze afmetingen werden voor het eerst als standaard in Frankrijk ingevoerd. Spitsen kunnen tot in de verste uithoeken van Europa varen. De meeste spitsenschippers varen hoofdzakelijk naar Frankrijk. De capaciteit van de te vervoeren goederen is beperkt tot 300 ├á 400 ton. Moderne Rijnschepen vervoeren het tienvoudige. Onrendabele spitsen zijn gegeerd bij mensen die een alternatief zoeken voor dure huizen. Een omgebouwde spits biedt opvallend veel leefruimte.

Eduard Petit, petit Eduard zoals hij zichzelf noemt, is 76, gepensioneerd en bewoont enkel het oorspronkelijke woongedeelte. Hij is telg uit een familie met een lange geschiedenis in de binnenvaart. Zowel zijn vader als zijn moeder zijn van schippersafkomst.

Eduard mist het varen, maar weet zichzelf nuttig te maken als vrijwilliger. Elke dag gaat hij naar de Sint-Niklaaskerk waar hij de voorraad kaarsen aanvult en de opgebrande kaarsen verwijdert.

Je komt hem vaak tegen in het buurtcentrum waar een antenne van OCMW gevestigd is. Zoals elke burger heeft Eduard een domicilie nodig, een adres waar de post naar toe gestuurd kan worden. De postbodes bezorgen niet aan boord. Vroeger haalden de schippers hun post op in de vele schippers cafeetjes die elke haven rijk was. Tegenwoordig neemt OCMW die functie over.

Occident & Orient | Gasmeterlaan