Blauwe, roze of paarse zak?

Er zitten veranderingen aan te komen in de manier waarop wij ons afval moeten sorteren. De gele zak voor restafval blijft onveranderd.

Huidige situatie blauwe zak. Momenteel is het een hele puzzel om correct te sorteren. Wat mag er in de blauwe zak? Plastic flacons: hiertoe behoren melkflessen, flessen ketchup, vloeibaar wasmiddel, douchegel, shampoo, drankkartons, spuitbussen, aluminium schaaltjes & bakjes, blik en metalen doppen. Soms lege flacons schoonmaakmiddel, zoals bleekwater. Wanneer die laatste een kindveilige sluiting hebben behoren ze bij het restafval.

Wat mag er niet in de blauwe zak? Plastic bakjes van groente en fruit, plastic doos van ijscrème, yoghurt potjes, tandpasta, plastic verpakking van kaas & vleeswaren, allerhande plastic verpakkingsmateriaal, plastic zakken en folie, speelgoed.

Wat mag er bij papier? Kranten, tijdschriften (zonder plastic folie), eierdozen, kartonnen verpakking van etenswaren, dozen van wasmiddelen.

Wat mag er niet bij papier? Vuil en of vettig papier en karton zoals dozen van pizza’s, kartonnetjes van vleeswaren.

Momenteel zijn er experimenten gaande om de blauwe zak aan te vullen met een roze, of te vervangen door een paarse. Indien Stad Gent kiest voor een roze, krijgen we er een zak bij.

Wat mag er in de roze zak? Alle plastic die momenteel niet in de blauwe zak mag.

Wat mag er in de paarse zak? Alle plastic door elkaar.

Een definitieve beslissing is nog niet genomen. In afwachting van de te nemen beslissing moet IVAGO de afval verwerkingsinstallaties aanpassen. Momenteel geeft Gent de voorkeur aan de paarse variant.

Ik krijg de indruk dat er momenteel in onze wijk een experiment gaande is. Bijgaande foto nam ik deze week in de Wondelgemstraat. Of is het een sluikstort?