Benefiet ontbijt voor Jemen

Het was met name de generatie jongeren die het initiatief genomen heeft tot het organiseren van een benefiet ontbijt voor de jonge slachtoffers in Jemen in de Fatih Cami moskee in de Wilgestraat en / of Rietstraat.

De ingang aan de Rietstraat wordt voornamelijk door mannen gebruikt en die aan de Wilgestraat door vrouwen.

De moskee bestaat uit twee lange smalle lokalen.

Het is voor ons niet-moslims altijd even wennen wanneer je gevraagd wordt je schoenen uit te doen. Het ontbijt was prima verzorgd en ook uitstekend georganiseerd. Bij binnenkomst kreeg je een bordje met verschillende soorten broodjes, daarmee liep je langs een buffet en kon je opscheppen wat je wilde. Het woord ontbijt dekte hier niet echt de lading. Wij zouden dit brunch genoemd hebben. Je kon kiezen uit salades, verse tomaten, komkommer, kaas, vleeswaren, olijven, eitjes, fruit… en een kommetje soep.

Het bestek en de servetjes lagen klaar op de tafels en er werd rondgegaan met koffie, thee en water. Ik was niet de enige vrouw zonder hoofddoek, maar (ik veronderstel) wél de enige die geen Turks sprak. Voor mijn tafelgenoten vormde dit geen probleem, die schakelden moeiteloos over op feilloos Nederlands. Op mijn vraag of de moskee speciale contacten heeft met Jemen legden ze uit dat ze het geld niet rechtstreeks naar Jemen sturen, maar via een betrouwbare hulporganisatie.

Verder was ik nieuwsgierig naar de verhuisplannen van de moskee. De twee panden waar ze nu zijn gevestigd, zijn verkocht aan de Soedanese Gemeenschap. Over de vorderingen van de bouwplannen van het Tractebel gebouw waren ze pessimistisch. Het duurt erg lang en er zit weinig vooruitgang in het dossier.

Hoeveel mensen er ontbeten hebben, valt moeilijk te schatten, omdat er constant nieuwe mensen binnen kwamen, maar ik schat toch zeker 200.

Ze vertrouwden me nog toe dat het eigenlijk verboden is om in een gebedsruimte te eten. Een gebedsruimte moet vlekkeloos proper zijn. Omdat ze geen andere ruimte tot hun beschikking hebben, werd het toch toegestaan onder voorwaarde dat ze de ruimte volledig kuisen en tip-top achterlaten.

Zo 23 december | Fatih Cami Moskee |Wilgestraat 10 | 09u30 – 12u30 | 7 €