Burak Süngü

Gewicht heffen is een oude krachtsport. Het bestond waarschijnlijk al tijdens de originele Olympische spelen in Griekenland. De sport kent twee categorieën: trekken en stoten.

De eerste keer dat gewichtheffen erkend werd als sport, was in 1891 tijdens de wereldkampioenschappen in Londen. In 1928 werd de gewichtheffen toegelaten tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam.

Burak begon te trainen in Turkije toen hij elf jaar oud was. Nu woont hij in Rabot-Blaisantvest en traint vijf keer per week op de Voskeslaan met Europees kampioen Tom Goegebuur (2009). 90% van de sporters zijn Belgen, 10% buitenlanders. Het is overwegend een mannensport, maar er trainen ook vrouwen.

Burak

Hij volgt geen speciaal dieet. Wat hij nodig heeft zijn droge spieren, geen vet.

Gewichtheffen, net als boksen, wordt ingedeeld in gewichtsgroepen. Twee uur voor de wedstrijd begint wordt elke deelnemer tot 10 gram nauwkeurig gewogen. Bij trekken zit Burak in de categorie tot 140 kg. Bij stoten tot 160 kg.

Afgelopen november is Burak in zijn klasse Belgisch kampioen geworden. Nu traint hij voor Europees kampioen. Hij wordt financieel gesteund door de Turkse gemeenschap. Haalt hij Europees, dan droomt hij over een Olympische titel.

Behalve gewichtheffen volgt hij een opleiding als kapper en zodra hij zijn diploma heeft, gaat hij samen met zijn tweelingbroer een eigen zaak beginnen. Op dit moment loopt hij stage bij Coiffeur Erkan in de Wondelgemstraat.