Bal Pedal

Aanstaande zaterdag wordt de 74ste editie van de wielerkoers Omloop Het Nieuwsblad verreden. In de volksmond Omloop Het Volk genoemd. Aanvankelijk waren de start en de finish in Gent. De start is nog steeds in Gent, maar de finish werd meerdere malen verplaatst. Dit jaar vindt de finish in Ninove plaats. De Omloop Het Nieuwsblad opent in het algemeen het wielerseizoen in België en Noord-Europa. Om die reden heeft het een vrij grote status.

De Omloop werd gisteren op gang getrokken met Bal Pedal, een groot feest in De Vooruit. Belangrijkste gast was Sir Bradley Wiggins. Hij trok de koers op rollen op gang tegen burgemeester Mathias De Clercq.

Daarna nam hij het woord: ‘Ik word altijd een beetje nostalgisch als ik in Gent ben. Ik ben geboren in de Wondelgemstraat. Twee kilometer verderop. Het is goed om terug te zijn. I love Gent. Er is veel veranderd. Wij woonden in een behoorlijke buurt, maar nu is het een sh*thole. Neen, even serieus. Gent is een mooie stad.”

Sir Bradley Wiggins werd geboren op de hoek van de Wondelgemstraat met de Gasmeterlaan. De winkelierster die een eindje verderop een kaas- en melkwinkel runde, herinnert zich de nog jonge Engelse vrouw met haar zoontje. Nadat de vader van Bradley terug naar Australië ging, verhuisde hij met zijn moeder naar Londen.