Apotheken | An Leyman

Als ik goed gekeken heb, telt Rabot-Blaisantvest drie apotheken. Eén in de Noordstraat en twee in de Wondelgemstraat. In de Begijnhoflaan aan de kant van het centrum zit ook een apotheek. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk of die kant van de straat nu wel of niet bij onze wijk hoort. De apotheek in de Molenaarsstraat behoort niet tot onze wijk. Twee apotheken zijn de afgelopen jaren gesloten of verhuisd, de coöp in de Wondelgemstraat en de apotheek helemaal aan het einde op de Gasmeterlaan, vlakbij de Widauwkaai. Het pand op de Gasmeterlaan is een woonhuis geworden en het pand in de Wondelgemstraat staat leeg. Af en toe wordt het gebruikt als opslagruimte door de Turkse groentewinkel ernaast.

Op de hoek van de Wondelgemstraat met de Gasmeterlaan is apotheek Leyman gevestigd. Voordat mevrouw Leyman deze apotheek overnam was hij gevestigd op de andere hoek van de Wondelgemstraat. De precieze reden van de verhuis is niet bekend. Waarschijnlijk kon de vorige apotheker dit pand kopen en was het andere enkel te huur. Het pand heeft nu een woonfunctie.

Mevrouw Leyman heeft de eerste jaren van haar leven in onze wijk gewoond. Toen ze ongeveer 12 jaar was is de familie verhuisd, maar An keerde terug om aan UGent voor apotheker te studeren. Een studiekeuze uit pure interesse.

In de loop van de afgelopen twintig jaar heeft ze de wijk en haar taak fors zien veranderen. Apothekers krijgen steeds meer een adviserende functie. Op mijn vraag of dat niet moeilijk is in al die vreemde talen die hier gesproken worden, antwoordde ze dat dat goed meevalt.

Een apotheek Heeft drie belangrijke functies: informatie verstrekken over medicijnen, ook over eventuele bijwerkingen, de dosering uitleggen en tegelijkertijd de manier waarop het medicijn gebruikt moet worden, en de wisselwerking tussen medicijnen in de gaten houden.

Sommige apotheken verkopen allerlei bijproducten zoals cosmetica, shampoo, zeep of zonnecrème. An verkoopt enkel bijproducten die ook echt een meerwaarde bieden. Daarnaast verhuren en verkopen ze medische hulpmiddelen, zoals krukken, een wandelstok, een looprekje, steunkousen, een rolstoel…

In Rabot hebben we inmiddels Turkse bakkers, kappers, slagers, pita zaken, modewinkels, cosmeticazaken, juweliers… Op mijn vraag of ze niet verwacht dat er binnenkort een Turkse apotheek zal worden geopend legt ze uit dat dat door de vestigingswet van 1973 niet mogelijk is. De vestigingswet regelt dat apotheken gelijkmatig over de bevolking verdeeld worden. Zomaar een nieuwe apotheek openen kan dus niet. Bestaande apotheken die willen fuseren of verhuizen hebben daar een vergunning voor nodig.

Het reclamebord voor de Tondelier appartementen met daarop het bekende groene apothekers kruis is ‘fantasie’.

Net zoals sommige andere beroepsgroepen moet een apotheker aan permanente bijscholing doen. Daarvoor moet hij of zij 60 accreditatiepunten halen verdeeld over 3 jaar. Dit komt overeen met 20 punten per jaar.

Apotheek Leyman | Wondelgemstraat 201 | ma t/m vr 08u30 – 12u15 | 13u45 – 18u45 | za 09u00 – 12u00 | 09 / 225.20.08