Antoniushoffeesten

Hoewel dit artikel niet precies in onze buurtblog past, vinden we het toch belangrijk om dit te plaatsen omdat Antoniushof een van de dichtstbijzijnde rusthuizen voor bejaarden is,

Vandaag vonden de Antoniushoffeesten plaats in het Antoniushof. De feesten werden gezamenlijk georganiseerd door OCMW, LCD De Thuishaven, en Sint-Jozef in de Molenaarsstraat. De opkomst was groot. Het programma was dan ook aantrekkelijk. Om 11 uur aperitief, aansluitend stoofvlees met frites. Voor de zoetekauwen waren er pannenkoeken, koffie en ijsjes. Het geheel werd opgeluisterd met muziek. De kinderen amuseerden zich met spelletjes. Er was een mini-mini rommelmarktje dat bestond uit twee tafels met spulletjes en één met uitsluitend boeken.

Opvallend veel boeken behandelden religieus, filosofische onderwerpen: stilte, bezinning, bewustwording, verbondenheid. Het waren geen boeken die toevallig ergens op zolder waren gevonden. Na een beetje babbelen bleken ze te komen van La Verna ‘Leven vanuit je hart’. La Verna vzw heeft sinds een paar maanden haar intrek genomen op de Sint-Antoniuskaai 9A. Het gaat in dit artikel te ver om uit te leggen waar La Verna precies voor staat. Eerstdaags kom ik hier zeker nog op terug.

Tegelijkertijd was er ook een trouwfeest in de Cultuurkapel, wat de sfeer nog feestelijker maakte.

Een groepje van plus minus 15 mensen waren met name geïnteresseerd in de rondleiding van de assistentiewoning. Marc Willeput, dagelijks verantwoordelijke legde tijdens een wandeltochtje door de tuin, de werking van Antoniushof uit. Antoniushof staat voor wettelijk erkende assistentiewoningen. Om in aanmerking te komen voor een assistentiewoning in Antoniushof moet je een profiel A hebben in de CAD-schaal. Wie niet vertrouwd is met deze schaal raad ik aan om het artikel ‘Alzheimer Liga Vlaanderen vzw van 13 april’ op deze blog te lezen. Ook in dit verslag gaat het te ver om alles uit te leggen wat Marc verteld heeft, maar hier volgt een overzicht van de belangrijkste onderwerpen.

Antoniushof neemt mensen op vanaf de leeftijd van 65 jaar. Is één van de twee jonger, dan telt de leeftijd van de oudste. De wachttijd is voor alleenstaanden gemiddeld 3,5 jaar en voor koppels slechts 1 jaar. De kostprijs per maand is ongeveer 800 € zonder nutsvoorzieningen en voor koppels komt daar elke dag 3 € bij. De bewoners bestaan uit 50% koppels en 50% alleenstaanden. Wie zich inschrijft komt op een   lijst te staan, die hem tot niets verplicht. Is er een appartement beschikbaar en je bent er nog niet klaar voor, blijft je inschrijving geldig met een wachttijd van één jaar. De appartementen in Antoniushof bestaan uit meerdere blokken. Sommige appartementen kijken uit op het water, andere op de binnentuin. Voor wie tussenkomst heeft van OCMW kan OCMW financieel bijspringen. De mensen met ‘reserves’ betalen het verblijf zelf. Huiseigenaren verhuren soms hun woning om hun pensioen aan te vullen. Tot slot beschikt Antoniushof over een eigen café-restaurant, apotheek, wasserij, veiligheidvoorzieningen zoals PAS-systeem, parkeerruimte, en een aangename binnentuin, die ‘s avonds voor buitenstaanders gesloten wordt. Bewoners krijgen een sleutel.

za 28 mei | Antoniushoffeesten | Antoniuskaai | 11u00 – … | gratis