Abdelfattah Oidi

Abdelfattah, sommigen noemen hem Abdel anderen Fattah is op een toeristenvisum naar België gekomen. Hij heeft in Brussel een Marokkaanse vrouw ontmoet en is daarmee getrouwd. Helaas heeft het huwelijk geen stand gehouden. Abdelfattah heeft een volledige carrière switch gemaakt. In Marokko was hij gendarme. Koken was zijn hobby. Hier in Gent heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt.

Abdelfattah maakt deel uit van het theaterproject Ezelsbrug. Dat is een theaterproject met amateurspelers en anderstalige migranten die proberen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Acht maanden lang hebben ze geoefend.

Het resultaat is een optimistisch kleurrijk toneelstuk waarin de persoonlijke herinneringen van de deelnemers de toeschouwer meenemen naar verre, fabelachtige oorden. Volksverhalen, sprookjes, legendes uit verschillende continenten worden door hen geïnterpreteerd, gespeeld, gezongen en verteld in de taal van hun nieuwe thuis: het Nederlands.

Hij vertelt graag over zijn ervaringen in de woestijn, hij weet waar je kamelenvlees kunt kopen en geeft ons adresjes waar je de beste kruiden vindt.

Abelfattah heeft ons twee A4-tjes met tekst getoond, die hij binnenkort uit zijn hoofd moet kennen. Toen we hem leerde kennen, communiceerden we voornamelijk in het Frans. Nu lukt het al voor de helft in het Nederlands.

Het geheel werd gecoördineerd door CVO Gent, Sophie Cocheteux-Depraeter en Barbara Van Praet, dramaturg en lerares talen.

do & vr 18 & 19 mei | Bij’ De Vieze Gasten | Haspelstraat 31 | 20u00 | Basisprijs 10 €