Reintje Callebaut

Reintje en ik hebben elkaar enkele jaren geleden leren kennen via Tine van de Koperietery. Zelf was ik vrij goed ingevoerd in de wereld van de grafische kunst, maar voor de Alternatieve Kinderkunstendag in Toreke, wilde ik ook iets met muziek en dans. Tine stelde eerst het gezelschap ‘Alles loopt op rolletjes’ voor. Goeie tip maar niet geschikt voor dit festivalletje. Toen kwamen we bij Reintje uit en dat klikte meteen. Reintje voelde onmiddellijk aan wat ik zocht.

Reintje komt oorspronkelijk uit een klein dorpje waar weinig te beleven was. De scouts, volleybal en de fiets. Iedere dag fietste ze 13 km heen en 13 km terug om naar school te gaan. Daarna heeft ze Sint-Lucas Kunsthumaniora in Brussel gedaan.

32 Jaar geleden kwam ze in het Gentse terecht, eerst in Evergem en nu in Rabot-Blaisantvest. Ze begon haar danscarrière als hobby. Door haar afgetrainde lichaam en sterk gevoel voor ritme, had ze goede controle over haar bewegingen. Dit zijn eigenschappen die belangrijk zijn voor Afrikaanse dans. Deze dansvorm is haar specialiteit geworden. Ze heeft nooit een dansopleiding gevolgd, maar schoolde zichzelf via stages en om, en werkte zich op tot een professioneel niveau.

Op haar 23 ste begon ze een carrière als danseres. Ze kreeg veel aanvragen voor stages, lessen en workshops. Eerst in Vlaanderen, later Wallonië en tenslotte Nederland. Na 15 jaar en tegelijkertijd moeder van drie kinderen werd dit leven te zwaar. Ze is ermee gestopt en kreeg het Artikel 60 Samenwerking / Tewerkstelling statuut van OCMW. Met dat statuut zoekt OCMW een passende job voor je. OCMW heeft veel contacten met Sociaal Culturele Verenigingen. Ze ging eerst zes maanden naar Sint-Pietersmuseum. Dat ging goed, maar ze miste het dansen.

Intussen was De Fantast in De Burgstraat gesloten en twee voormalige werknemers, Elza Bogaerts en Sven Schoukens, besloten zelf een dansschool op te richten in de Land van Waaslaan: Danshuis De Ingang. Reintje kwam net op tijd om via het artikel 60 statuut de nieuwe vzw mee vorm te geven en werd mede-oprichter en volwaardig medewerker. Na zes jaar verhuisden ze naar De Galveston, een voormalige katoenweverij aan de Wiedauwkaai. Daar konden ze zes danszalen onder één dak onderbrengen. Een plek waar je gemakkelijk kunt parkeren en niemand stoort.

Bij Dansschool De Ingang ging het hard. Ze begonnen bij de start in 2004 met 900 leerlingen. Nu hebben ze er 2.000. Twee keer per jaar houden ze Open Deur Dag. Ze hebben inmiddels vijf vaste medewerkers.

Naast de dagelijkse werking van de dansschool, geeft Reintje ook lessenreeksen Afrikaanse dans en dansexpressie, haar lessen worden altijd begeleid door muzikanten.

Momenteel werkt Reintje aan een dansvoorstelling met de oudste kinderen van de lessen ‘dansexpressie’ die zal opgevoerd worden in Toreke.

zo 18 juni | Toreke | Vlotstraat 22 | rond 15u00 | inkom max. 10 € | max. 5 € voor kinderen jonger dan 12 jaar | voor meer info over de school: www.de-ingang.be